Histamine

Mijn zoontje had altijd last van vreslijke hoestbuien. Dit had hij al van kleins af aan. En als ik zeg hoestbui dan bedoel ik ook hoestbui... hij kon 24 uur achterelkaar hoesten... en dan weer slijm eruit spugen, of nog erger al zijn eten er weer uit spugen. Eigenlijk was het vaste prik als hij verkouden werd dat we dan weer binnen no-time een zeehondje in huis hadden.
Het kwam erop neer dat hij in het herfst/winter seizoen meestal 2x een antibiotica kuur nodig had omdat hij weer een longontsteking of bronchitus had. Tuurlijk zijn we bij verschillende artsen geweest, maar die konden niets bijzonders vinden. Als we daar zaten was het meestal ook niet zo erg. Wel maakten we videobeelden en die lieten we dan zien.

In het najaar van 2009 waren we er helemaal klaar mee, toen hij voor de derde keer antibiotica nodig had. Dus weer alle artsen langs, weer kwam er niets uit. We zijn toen zelf in het niet-medische oplossingen gaan zoeken. Elke keer die antibiotica stond ons zo tegen, hij kreeg altijd ook pro-biotica van ons in zulke perioden om zijn darmflora weer wat op peil te brengen.

Met niet-medische oplossingen bedoel ik vlierbessensap 3x per dag 2 eetlepels bij het horen van de eerste snotterbel en 2 keer per dag door een 'salt-pipe' ademen. Prettig genoeg was in najaar/winter van 2009/2010 geen antibiotica meer nodig, maar waren de vreselijke hoestbuien er nog wel.

We besloten toen weer een andere kinderarts te raadplegen en tegelijkertijd ook een homeopaat te bezoeken. We hebben een uitdraai gevraagd op school van zijn absentie, om te kijken of het de afgelopen jaren steeds in een zelfde maand was (misschien een allergie voor iets?) Het was best schokkend om op papier te zien dat hij bij elkaar opgeteld gewoon zo'n zes weken per schooljaar mistte door dat hij ziek was.

De kinderarts en de homeopaat kwamen beide bij hetzelfde uit en dat was histamine.
Histamine is een lichaamseigen stof die door voedingsmiddelen in meer of mindere mate worden vrijgemaakt. Normaal gesproken regelt de darm dat er niet teveel histamine in de bloedbaan komt. Als deze barriere niet goed functioneert, komen er dus teveel histamine in het bloed wat lichamelijke reacties kan veroorzaken. Bij iedereen kan dit andere reacties geven. Bij mijn zoontje was het zo dat hij altijd, in meer en mindere mate, jeuk had, met name op zijn hoofd. en in het najaar/winter dus die vreselijke hoestbuien.

In het ziekenhuis werd expres histamine toegediend en moest hij een blaastest doen, dit ging goed, wat betekende dat hij geen astma had. Verder werd daar toen afgesproken dat we direct langs moesten komen zodra hij weer in zo'n hoestperiode/hoestbui zat, zodat de arts het live kon aanschouwen. Einde ziekenhuisverhaal.

De homeopaat ontdekte een overprikkelde lever. Dit was het gevolg van alle histamine die de darmen doorlieten en die dus in het bloed kwamen en dus bij de lever kwamen. De lever kon dat niet bolwerken en als je lever de afvalstoffen niet kwijt kan, komen die in je bloed en kun je jeuk krijgen.

Voor ons was het een logisch verhaal. Zoonlief at altijd veel dingen die juist histamine vrij maakten: bijna elke dag een banaan, dronk veel roosvicee (tomaat, rozebottel) en veel pindakaas en hagelslag op brood.

Dit betekende een histaminevrij dieet gaan volgen, een zogenoemd eliminatiedieet, dit duurt een maand en dan mag je echt geen voedingsmiddelen eten die histamine vrijmaken in je lijf.
Dit is lastig, maar we wilden het zeker proberen.

Van de homeopatisch arts hebben we een lijst meegekregen wat hij wel en niet mag eten de komende maand, dan gaan we terug om te kijken of de situatie is verbetert, zo ja dan gaan we voedingsmiddelen toevoegen en uitproberen waar hij wel of niet tegen kan (schijnt voor iedereen anders te zijn) en verbetert de situatie niet dan gaan we verder kijken waar het aan kan liggen.
Ik moet je zeggen, je mag best veeeeeeel niet! En zeker voor een kind is dat lastig. Het feit dat wij al biologisch en zoveel mogelijk e-nummervrij eten helpt mee, want een aantal dingen aten we al niet meer, maar helemaal geen kruiden (pffff), geen varkensvlees, geen worst, geen voorbewerkt vlees (hamburger, slavink, rundervink) Wel kipfilet, maar daar wordt zoonlief niet echt blij van, maar hij zal er toch aan moeten geloven. Geen bananen, pindakaas, aardbeien, hagelslag (chocola), noten, tomaten, roosvicee, siroop, geen eiwit wel eigeel, enz…..
Op internet zijn verschillende lijsten te vinden wat je wel en niet mag en sommige spreken elkaar ook op een aantal dingen tegen, dus ik hou maar braaf de lijst aan die ik gekregen heb.

Ik ben op internet gaan zoeken naar recepten, maar dat was nog lastig, daarom zal ik hier neerzetten wat wij die maand aten.
En behalve het dieet moest hij ook elke dag probiotica gaan slikken om zijn darmflora op peil te krijgen. Het was mei toen we bij de homeopaat waren en pas na een half jaar probiotica was je darmflora volgens hem weer optimaal. Dat zou dan precies zijn als het najaarsseizoen weer begint.

Van de homeopatisch arts hebben we een lijst meegekregen wat hij wel en niet mag eten de komende maand, dan gaan we terug om te kijken of de situatie is verbetert, zo ja dan gaan we voedingsmiddelen toevoegen en uitproberen waar hij wel of niet tegen kan (schijnt voor iedereen anders te zijn) en verbetert de situatie niet dan gaan we verder kijken waar het aan kan liggen.
Voor ik ga starten met de recepten wil ik vermelden dat wij al veel biologisch aten en al erg op e-nummers letten, dat scheelt wel in de zoektocht naar wat mag en wat mag niet. Dit deden we vanaf eind 2009. En achteraf is dat ook de reden geweest dat zoonlief de laatste winter geen antibiotica meer nodig had, we hadden blijkbaar al veel triggers uit zijn voedsel gehaald, maar nog niet genoeg om ook de hoestbuien te laten verdwijnen. Omdat ik deze recepten al eerder op mijn blog van weblog schreef (blog heb ik nu hierheen geexporteerd) kan ik jullie nu melden dat hij de winter afgelopen winter zonder hoestbuien is doorgekomen!!!! Het werkt dus perfect. Komende zomer gaan we wat meer 'zondigen'om te kijken wat hij aankan. En jeuk is dan het teken aan de wand dat we een stapje terug moeten doen en het dieet voor hem weer wat strakken aan moeten trekken. Hou in de gaten dat dit bij iedereen anders werkt.

Dag 1:
Gestart met pannenkoeken. even simpel zodat ik even de tijd heb om goed uit te zoeken wat we kunnen eten. Pannenkoeken voor zoonlief gemaakt van biologisch volkorenbloem, zout, melk en alleen eigeel. De eiwitten heb ik door onze pannekoeken gedaan.
Pannekoeken belegd met: appel/suiker/jam van duif en appel.

(De appel-druiven jam maakte ik altijd al zelf en is 1 van de favorieten van mijn zoon. Fijn dat hij die kan blijven eten)

Dag 2:
Gevulde pannenkoeken.
Gisteren extra veel pannenkoeken gebakken.
Ingredienten:
courgette 200 gram
wortel 200 gram
tartaar 250 gram
1 ui
1 teen knoflook
zout
pannenkoeken van de voige dag.
Voor ons had ik ook nog een prei toegevoegd, maar zoonlief mag dat niet.


Wortel in kleine stukjes voorkoken
Boter in de pan (toegestaan is roomboter, ook de bakboter en halvarine van Bio+ mag hij hebben hier zitten geen foute e-nummers in). tartaar rullen, uitje in kleine stukjes erbij, knoflook uitpersen en erdoor. Courgette meebakken, de gekookte wortel erdoor.
Een grote schep op een pannenkoek, oprollen en in de ovenschaal. 10 minuten op 200 graden en smullen maar. (voor ons had ik nog wat geraspte kaas over de pannenkoeken gestroooid.)
Dag 3:
Doperwten, aardappels , zoonlief kipfilet en wij een braadworstje.
Ik probeer zoveel mogelijk voor iedereen hetzelfde te maken, maar met vlees geeft dat wat moeilijkheden omdat biologische kipfilet heel duur is en het 1 van de weinige vleessoorten is die zoonlief mag en ik het niet kan bekostigen omdat dan ook maar voor de rest van het gezin te doen.

Biologische dopwerwten verkopen ze in meerdere winkels, maar grote potten heb ik alleen nog maar bij de Albert Heijn gevonden.
Bij deze maaltijd serveerde ik ook zelfgemaakte appelmoes.De kipfilet heb ik als volgt bereid:
een eetlepel tarwebloem mengen met wat water tot het en dun papje is, hier de kipfilet door heen halen. Ik snij het altijd vrij dun, maar dat moet je zelf weten. 1 biobeschuit helemaal fijn gemaakt, daar de kipfilet weer doorheen halen en dan bakken in een combinatie van bio roomboter en bio+ bakboter.
Vlees uit de pan en een beetje extra boter en water toevoegen = jus.
Appelmoes maak ik heel simpel: appel schillen en in stukjes met een klein beetje water opzetten, laten koken en als de appel zacht is de staafmixer erdoor halen. Vinden ze hier heerlijk vooral uit de diepvries als er nog wat ijs in zit. ;) Ook de bio appelmoes uit de winkel heeft nog verschillende toevoegingen.

Dag 4: Vandaag eten we: broccoli, aardappels en draadjesvlees.
Het draadjesvlees (800 gram) heb ik bestrooid met zout en aangebraden in de braadpan, ui fijngesneden en twee geperste knoflookteen toegevoegd + stukjes paprika aanbakken (paprika mag 1 keer per week, de stukjes zelf vries ik met de rest van het vlees in voor bij een andere maaltijd) Het vlees onder water gezet (gebruik geen koud water) en een eetlepel azijn toegevoegd. Daarna ruim drie uur laten pruttelen….Deze hoeveelheid is voor twee keer: voor vandaag en voor een andere keer samen met rijst. Daarnaast bewaar ik nog ongeveer 60 gram voor zoonlief, dat gaat de vriezer in voor een andere keer.
Dag 5: Vanavond aten we patat.
Je moet erop letten dat je het juiste vet/olie hebt zonder foute toevoegingen en hetzelfde geldt voor de frietjes. Wij frituren in kokosolie met bio+ patatjes.
Snacks zoals kroket, frikandel, kaassoufle, zijn verboden terrein. Hetzelfde geldt voor alle sausjes.
Dus voor zoonlief patat met zelfgemaakte appelmoes en komkommertjes.
Dag 6:Vandaag eten we gekookte biologische winterpeen, aardappels, zelfgemaakt appelmoes en voor ons een slavink en voor zoonlief een paar rolletjes kipfilet.
Ik hoop dat de rolletjes kipfilet bevallen (= vleeswaren voor op brood! Let op de toevoegingen!) dat biedt dan ook weer mogelijkheden voor in salades enz.

Dag 7:Rijst met rest van het draadjes vlees van de vorige keer.
Toen ik op dag 4 het vlees heb ingevroren heb ik de paprika en de uien en de jus ook mee ingevroren.
Ik heb het vlees uit de jus gehaald en aan de jus een halve courgette en een halve pompoen toegevoegd, dit geheel heb ik zacht laten koken en toen gepureerd, op smaak gebracht met zout en 50 ml slagroom op het laatste moment toegevoegd.de andere kinderen vonden het lekkerder dan zoonlief, het blijft vrij neutraal van smaak zonder kruiden.
Dag 8:Patat met daarbij doperwtjes en gepaneerde tofu gebakken in een laagje olie.
De bio-tofu heb ik uit laten lekken en bestrooid met zout en knoflookpoeder, daarna ingesmeerd met eigeel en daarna door het paneermeel gehaald (geplette bio-beschuitjes) De tofu vond ik vrij neutraal, maar niet vies, helaas vond zoonlief er niets aan, dus voor ons valt het af. Daarbij zelfgemaakte appelmoes ipv sausjes en doperwtjes. Normaal eten we 1x in de week patat, maar nu wat vaker in deze eliminatie maand.

Dag 9: We hebben ei op brood gegeten met daarbij komkommer Het worden een paar dagen van raar eten want we zijn op de camping bij opa en oma. Dit was de dag van vertrek en we zouden 's avond brood eten op de camping. Dus broodjes met ei in de auto gegeten. Voor zoonlief alleen de eidooier gebakken. Brood/broodjes haen we bij de J.umbo (G.oudeerlijk is hunhuismerk en bevat geen e-nummers)

Dag 10: Opa en oma wilden de kinderen tracteren op de Mac, even met zoonlief overleg gehad en die ging accoord met twee portie friet ipv friet en een snack. De appelsap van de mac mocht hij ook. Op deze dagen compenseer ik het gemis aan groenten met extra fruit. (gelukkig zijn ze daar dol op)

Dag 11: Wortel/ aardappel voor zoonlief en voor ons een slavink erbij. Zoonlief krijgt daarwel de jus van. 
Zoon eet restje suddervlees van dag 4 wat ik vor hem had ingevroren.

Dag 12: 
Pizza,Ik ga een pizza maken die iets anders is dan anders, dat moet ook wel als je geen tomaten en kaas en kruiden mag gebruiken.
Ik maak een bodem van 250 gr bio tarwemeel/ 150ml water/ 4 gr gist/ 5gr zout/ 8 ml olie. Kneden uur rijzen, kneden half uur rijsen, verdelen over ovenplaat of ovenschaal. Voor zoonlief maak ik de volgende vulling: paprika, ui, knoflook, courgette roerbakken en pureren op smaak brengen met zout. Tartaartje rulbakken en toevoegen aan de groentepuree. Verdelen over de bodem. Plakjes mozzarella/jonge kaas erop. Er stond in ons dieet dat je geen gemalen vlees mocht eten zoals gehakt. Tartaar is natuurlijk ook gemalen, maar puur biefstuk, dus ik ga er vanuit dat dat geen kwaad kan. Biefstuk in je mond fijnkauwen is toch het zelfde als tartaar, hahaha.Wel letten op evt. toevoegingen.

De rest van de maand hebben we groente/aardappels gecombineerd met een tartaatje of kipfilet en soms ook geen vlees, zoonlief vindt dat ook prima.
Overzicht:
Broodbeleg histamine vrije dieet:
* Honing
* Appelstroop
* Vruchtenhagel van de Ruijter
* appel-druiven jam (Zelf gemaakt)
* Kipfilet zonder toevoegingen
* rosbief (Lust zoonlief niet)
* Abrikozenjam (Nog niet geproefd)
Zoonlief eet op het moment graag geroosterde boterhammen met appel/druiven jam.
Ook lekker zijn appeltosti's met appelstroop/suikerstroop om in te dippen. Partjes appel tussen het brood in het tosti-ijzer. Tosti bakken en opeten met een beetje stroop 'on the site'.
TOETJE
fruitbakje appel/druif met een toef zelfgeklopte slagroom
Yoghurt met druivensap (had ik nog staan, zelfgemaakt van vorig jaar)
Als boter gebruik ik roomboter van Bio+ en de halvarine van Bio+

Extra: Naturel chips van lays, zelfgemaakte koekjes. Let bij gekochtte koekjes vooral op vanille en kaneel dat mag er echt niet in zitten. Een vage omschrijving als 'aroma' op de verpakking zorgt er al voor dat het pak koekjes terug gaat in het schap.
Na een maand waren de waardes goed, de jeuk was weg en de lever niet meer overprikkeld. De maand daarna hebben we steeds dingen toegevoegd. Zoals een halve slavink per week. Ook prei door de groenteprut ;) Limonade waar citroenzuur in zit. (Hij drinkt dubbelfris, half water half dubbelfris. Let op de flesje dubbelfris bevatten e-nummers, de pakken niet! En niet alle smaken zijn toegestaan) Een keertje hagelslag op brood. De jeuk was een teken om een stapje terug te doen. Na een maand waren de waarden ietsje hoger maar niet erg. Dit was de grens die we aan hebben gehouden en waardoor het iets makkelijker en fijner werd om vol te houden.
En het resultaat is fantastisch: Geen hoestbuien gehad in najaar/winterseizoen 11/12. Wel twee keer verkouden, maar dat was snel over. Pro-biotica slikt hij nog steeds.

Edit oktober 2013:
Nog steeds gaat het prima. probiotica wordt nu 5 ipv 7 keer per week gegeven.
Hij eet nog steeds geen: Tomaat, kaneel, vanille, citrusvruchten, rozebottel, aardbeien, pindakaas, e-nummers
Van de basissaus voor pizza/pasta heb ik altijd een voorraad in de vriezer liggen, gemaakt met rode parika, ui en wortel. Ik rul dan gehakt, ui/knoflook erbij, prei, courgetten, daar gaat dan een deel van bij de basissaus van zoonlief en de rest eten wij door de bio pastasaus.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

mijn dochter heeft hetzelfde probleem .. juist ontdekt na 5 jaar (ze is 5 jaar) ook telkens antibiotica kuur.. ze mag bijna niets eten .. alvast bedankt voor u geduld kwa eten (histamine) , ik hoop da ik dat geduld ergens vind.

M@@ike zei

Als je ziet hoe goed hetje dochter zal doen dan gaat het je steeds makkelijker af. Als je nog wat wil weten roep je maar.
Groetjes Maaike

Anoniem zei

Zou je een lijst van de te vermijden voedingsmiddelen willen plaatsen, ik zie nl zo veel verschillende adviezen. Jij spreekt vanuit je eigen ervaring dus dat zou ik graag willen proberen.

M@@ike zei

Het is ook lastig in het begin, maar iedereen reageert anders, vandaar misschien de verschillende adviezen. Het is belangrijk om op een nulpunt te beginnen en dan dingen toe te voegen en kijken hoe je reageert.

Het nulpunt bereik je door een streng dieet een maand lang te volgen, met alleen toegestane producten (en waar je over twijfelt dus niet doen)Dus geen kruiden of specerijen, geen e-nummers, alleen kip of puur rundvlees, enz.

Bij mijn zoontje vermijden we nu nog absoluut: tomaat, pindakaas, noten, kaas, kaneel, vanille, en hele pittige kruiden, aardbei en alle e-nummers.
We eten al de groente, vlees en zuivel biologische en de rest zoveel mogelijk en anders in ieder geval zonder e-nummers.

succes met het uitzoeken van jouw tolerantiegrens, het is lastig, maar als ik zie hoe goed het voor je gezondheid is dan motiveert dat enorm!

Carmen zei

Hallo, sinds een week ben ik ook bezig met een histamine-arm dieet. Ik heb de huidziekte rosacea en na een agressieve antibioticakuur kwam het weer even vrolijk terug, dus ben ik het nu zat en wil proberen of dit helpt. Na een dag zag ik al resultaat! Fijn dat jouw zoon er ook zo bij gebaat is.
Ik heb een vraag over de producten die jij noemt. Je zegt bijvoorbeeld dat abrikozenjam toegestaan is, terwijl ik juist begrepen heb dat abrikozen niet mogen. En vruchtenhagel heb ik ook op een verboden lijst zien staan. Maar soms spreken verschillende boeken en sites elkaar tegen, dus ik vroeg me af of die producten door de arts zijn goedgekeurd, of dat je er op een andere manier achter bent gekomen?

Sandra van der zwan zei

Ik hoop dat je het nog leest, welke probiotica heb je hem gegeven. Ik hoorde dat sommige juist weer niet goed zijn.

M@@ike zei

Hoi Sandra,

Onze zoon kreeg en krijgt nog steeds Pro bactiol plus.

Groetjes M@@ike

Anoniem zei

Hoi,

Ik ben er zojuist achtergekomen dat ik CVS, een lekkende darm veroorzaakt door een histamine intolerantie. Ik ben op zoek naar histamine vrije recepten. Lastig want ik mag ook geen melk en suiker. Ik kom ook lijsten tegen op internet die tegenstrijdig zijn. Zou jij mij de lijst kunnen toesturen? Of delen op de blog? Ik weet nu even echt niet meer wat te eten. Ik denk dat het verstandig is om op zoek te gaan naar een voedingsdeskundige. Weet iemand een goede voedingsdeskundige op dit gebied? Ik woon in Eindhoven NB.

Maaike zei

De lijsten wisselen inderdaad heel erg.
Wij moesten een maand lang alles weglaten en daarna weer rustig dingen toe gaan voegen. Iedereen reageert ook anders op histamine, daarom is er geen éénduidig antwoord.

GRoetjes M@@ike

Anoniem zei

Hallo,
In België zit een Diëtiste die hierin gespecialiseerd is Christine Tobback.
Zij heeft een praktijk tegen Leuven en zit ook een dokterspraktijk tegen Brussel.
Zij heeft verschillende boeken hierover geschreven.